Svidník verzus Stropkov

29.05.2003 Celý región

14. mája 2003 vláda odsúhlasila návrh koncepcie usporiadania miestnej štátnej správy. Podľa tohoto rozhodnutia, by sa malo k 1. januáru budúceho roka zrušiť ...
14. mája 2003 vláda odsúhlasila návrh koncepcie usporiadania miestnej štátnej správy. Podľa tohoto rozhodnutia, by sa malo k 1. januáru budúceho roka zrušiť všetkých 79 okresných úradov. Malo by ich nahradiť 46 obvodných úradov. Okresy Stropkov a Svidník zlúči do jedného územného obvodu so sídlom v Stropkove. Toto rozhodnutie vyvolalo vo Svidníku búrlivé reakcie. Občania sú pobúrení, primátori a starostovia vydali vyhlásenie v ktorom protestujú proti tomuto rozhodnutiu.

Okres Svidník funguje od roku 1968 a mesto je profesionálne i materiálne vybavené. Okres Svidník má 34 - tisíc obyvateľov, okres Stropkov len 21 - tisíc. Zarážajúce je, že v pôvodnom návrhu, ktorý vláda stiahla, bol sídlom okresu Svidník. Ako vo svojom vyhlásení uviedli predstavitelia politických strán a hnutí pôsobiacich na území okresu Svidník: „ Toto rozhodnutie hodnotíme skôr ako výsledok lobizmu a premršteného lokálpatriotizmu istej časti stropkovských funkcionárov, než ako racionálne posúdenie reálnej situácie v tomto kúte Slovenska“ .

Podľa názoru Jozefa Harviša, prednostu Okresného úradu vo Svidníku, k zmene došlo po zásahu ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Ako uviedol, šéf rezortu Pavol Prokopovič je zhodou okolností zo Stropkova.
Podľa názoru prednostu Okresného úradu v Stropkove Metoda Buráka, netreba situáciu dramatizovať. Ide však o jediný prípad, kedy bol vyškrtnutý okres II. kategórie a bol nahradený okresom III. kategórie.
(mč)
 

Vyberte región